Featured Project

Regent's Park Townhouse

1/6

Designed by John Nash in the early 1800s, this classic townhouse sits within London’s Regents Park.  The main house is built over five floors and features a garden leading to a smaller mews property at the rear

The design had many facets for the architects to consider.  The lower ground floor was to be designated as an informal, contemporary family space with kitchen, dining, conservatory & guest accommodation.  Due to the heritage of the building, the ground and first floor were to become formal entertaining spaces, retaining their period features and reflecting the era in which they were first built.  The second and third floors were to provide three contemporary bedrooms for the family.  Our design had to reflect the variety of design styles through the property

To the classically styles floors, antique crystal chandeliers, wall lights and free standing lights were specified.  These reflect the original nature of the drawing, dining and sitting rooms, enhancing the decorative nature of the painstakingly restore coves, cornicing and wall panels

To tie these floors into the contemporary parts
of the house, the architects created subtle details such as floor finishes that ran between areas. The lighting echoed this with trimless downlights selected within the hallways.  The trimless nature of the lights caused minimal impact to the ceiling

The basement was of the biggest concern to lighting.  Having limited natural light, the kitchen in the centre of the space risked appearing dark and gloomy.  As this space was to be the ‘hub’ of the property, a series of design features were employed.  An uplit coffered ceiling above the kitchen island creates a natural feeling of space and light.  Bespoke backlit glass panels either side of the kitchen hob further emphasize this.  Dimmable high-output fluorescent light sources were used to offer the possibility of creating a SAD reducing lightbox on a grey winter’s day or a subtle glow of light when relaxing in the evening.  Elsewhere, a combination of buried uplights and downlights provide accent lighting to the family’s collection artwork

A Lutron Homeworks control system was designed and supplied to simplify mood lighting, reduce the number of controls on the wall and dramatically increase lamp life.  Engraved face plates were selected to ensure the system is easy to operate – even for guests

Design Services

Full residential lighting design
Project management & procurement

Lutron commissioning

Aiming + Focussing

Brands Specified



Viabizzuno Lighting

Encapsulite

Lucifer

Kemp Neon

Hunza​

Lutron Controls

Belux